Skåneland

Efter en intensiv påskvecka, hemkomst till ön, så åkte jag och Ante mer till Löddeköpinge efter mindre än 24 timmar hemma.

Men hemma han vi ändå med en del paka om väskorna, middag hos mormor och morfar och sedan utflykt till skogen för att fälla träd.

Nu är vi i Lödde och hälsar på Antes syster Martina och hennes man Martin och så får vi inte glömma Antes systerdotter Ella som har blirvit stor sedan vi såg henne sist i julas. I kväll är det vakborg och Martina och Martin ska ha gemensam 55 års fest.

I går snurrade jag och Ante på stan utan några riktiga mål, det blev lite shopping, ett par nya skor, och så blev det glass i solen. När vi kom hem igen grillades det, gott gott och sedan tog jag och Ante in till möllan för att hänga lite med Johanna. Det var jätte trevligt på länge sedan vi träffades typ ett år om inte mer. Det blev ändå tidig hemgång och på buss färden delade jag och Ante på en falafel, mums!

Idag har vi fixat inför festen hjälpt till mad mat och städ. Till exempel så gjorde vi en västerbottenpaj som jag är säker på kommer smaka super bra. Nu är det bara tills gästerna kommer. Så ska vi gå en tipsrunda som Martin fixat när alla är här och äta den goda maten!!

Västerbottenpajen

Bra att ha hemma
150 g Västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
salt
peppar
färdig smördeg
röd rom
gräddfil

Gör så här
Bred ut smördegen i en pajform för grädda i ca 10 minuter på 220 GRADER i ugnen. Vispa ihop västerbottenosten, äggen och grädden, krydda med salt och peppar. Häll blandningen i de förgräddade pajskalet och in i ugnen 25 minuter. Låt svalna en aning ha på gräddfil och rom, servera.


Stockholm, Stockholm stad i världen


 

I går kom jag till Stockholm det var länge sedan och kändes skönt att vara här. Det är inte hemma fortfarande utan man åker hem till sin stad med bort från sin säng, konstigt.

Mamma och Olivia möte mig vid båten och när vi kom hem började vi baka massor utav påsk godsaker. Recepten lägger jag upp vid ett senare tillfälle. Det var iallafall kul att umgås med mamma och syster, även fast Olivia gav upp efter en stund och började leka i stället. Solen sken ute och den passade vi på att njuta av när vi gick till och från affären och efter bakandet på terrassen.

Vid 18 tiden möte jag upp Linnea i stan. Sjukt kul att träffa henne känns som det var ett år sen sist vilket är tråkigt och det får inte gå så lång tid igen. Fast när man känt varandra så länge som vi gjort så känns det ändå som om det var i går man sågs sist på något konstigt sätt. Vi tog oss en liten barrunda på söder, han med tre ställen, tre öl och ett besök på Monki där jag köpte ett par välbehövda jeans. Det var så mycket folk på stan! Helt sjukt att alla kryper fram från sina hålor så fort solen kommer fram. Medborgarplatsen var översvämmad så det var ingen idé att försöka få plats där så vi började vandra och hamnade på Mosebacke, ölen efter tog vi på ett mindre fullsatt Melkers på medborgarplatsen nu hade solen gått ner bakom husen och alla hade övergivit ute serveringarna, den sista ölen togs på Koh phangan.

På väg vidare Linnea hem och jag på äventyr som misslyckades totalt så mötes vi av glädjebeskedet att Bajen hade vunnit med 2-1. Om jag ska vara ärlig visste jag inte att det var match men jag blev väldigt glad ändå.

I dag har varit en lugn dag och inget speciellt har hänt förutom att man har suttit på terrassen och fångat upp solen med sitt bleka ansikte och hoppats på att få lite färg samt spelat kalaha och försvunna diamanten med syrran. Jag lagade en middag som var ganska okej kunde ha varit bättre och så prov smakade vi på lite påskgodis jag vet inte vad vi ska kalla det för med marsipan tårta kanske.

Om du vill göra den väldigt enkla marsipantårtan behöver du ha följande hemma:
Grön tårtmarsipan (färdig kavlad)
200 g mörkchoklad
Lite olika nötter - Jag hade valnötter, hassel och mandlar
Lite torkad frukt - Jag hade lite olika russin och torkade aprikoser
Något rolig påskigt strössel

Och så här gör man:
Dela marsipanen i fyra delar. Smällt chokladen över ett vattenbad. Haka nötterna och den torkade frukten grovt. Tag en bit marsipan och bred på ett tunt lager choklad, lägger över en ny bit marsipan bred på choklad på den också fortsätt tills man har kommit till toppen lagret. Här ska man ha på extra mycket choklad och sedan på med nötter och frukt, se till att de fastnar i chokladen. Ringla över resten av chokladen och till sist strössla till man känner sig nöjd. In i kylen och sedan när man känner för att äta lite är det bara att skära upp bitar och smaska i sig. Det var mycket gott och blev väldigt gott.

Nu kommer snart Ante från båten, så jag ska se till att jag inte missar honom. Då vi ska dra vidare till kvällens sovställe!


Helgen som kändes som en vecka

Helgen är inte slut ännu men det känns som det har gått en vecka sedan i fredags.

I fredags fixades det i den nya lägenheten som snart är färdig fixad, mormor och morfar kom hem från New Orleans. Dödströtta av allt flygande men för att inte förvärra jetlaget så kom do ner till mig och Ante för en god middag, reseberättelser berättades och suvenirer kom i form av presenter det var kul och trevligt. Jag fick en voodoo-docka och mardi gras halsband och ett litet hand parasol. Ante fick ett krokodilhuvud och öl-hållare. Efter fikat då mormor somnade sittandes och morfar var på väg den vägen också så gick de trötta hem. Då fick vi tid för ytterligare fix och så ska det låta.




Idag har det också varit en lång dag. Klockan 11 skulle vi vara i Stenkumla söder om Visby så att vi kunde få sommardäcken på bilen. Sen när vi ändå var ute och åkte så åkte vi längre söder ut. Vi såg Karlsöarna på håll och sen så var vi i Hemse där vi var på kupan och åt hamburgare i en kiosk. Sen begav vi oss hemåt.



Väl i Visby svängde vi förbi hamnen där det bjöds på gratis glass, de mesta var god förutom tuggummismaken som förstörde all smak på de andra som nuddade den. Ett hett tips prova inte!!



En snabb flyttning av fiskarna till den nya lägenhet, det var spännande att åka bil med ett akvarium på kullerstenarna men det gick bra alla lever. Efter de blev det övningskörning och träning på Form Visborg som var helt öde två tappra själar som satt på en varsin träningscykel, det var jag och ante :D

Snabb middag när vi kom hem, när linsgrytan kokade skulle Ante var duktig och disk vilket inte blev av eftersom han skulle leta efter diskborsten i skummet men hittade en väldigt vass kniv i stället, efter tejpning av de djupa såret och lite omplåstring kom vi ut i ett kök som var ner blodat. Det var blod överallt! på skåpsluckorna i diskvattnet och i taket såg helt sjukt ut!!




Det har varit en lugn kväll förutom det med TV tittande och mys i soffan med chips dipp och läsk. Nu blir det dusch och sen sova! Go natt


resultatet


2011-04-14

Dagen började med sovmorgon skönt, nu har jag inga lektioner på typ två veckor så jag kan själv bestämma över min tid. Dock så var det ändå lite skolgrejer som skulle göras så vid tio- tiden så befann jag mig på dagens första arkiv, Arkivcentrum i Visby, Det var dåligt med info där så efter en lunch hemma med ante åkte jag ner till arkiv nummer två, Fornsalen, där gick det mycket bättre vilket kanske inte är så konstigt. En sväng till biblan så var pluggandet för dagen slut.


Kl 17.00 var det ett inte allt för utmattande pilatespass på Form. Ante var mer utmattad än jag efter en timmes spring på kalle-anka-maskinen.


Middagen blev en underlig tvist på kålpudding, en sån med curry i. Här kommer receptet som kan var värt att prova:


Se till att ha det här hemma:
10 fasta potatisar
1 gul lök
typ 500g vitkål
smör eller margarin att steka i
1 msk curry
500 g blandfärs
salt och peppar


Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 . Stoppa potatisen i en kastull och låt den koka tills den är färdig. Medans så fräser på hakad lök och strimlad vitkål i typ tio minuter efter det har du på curryn och låter det fräsa en stund till. Blanda den råa blandfärsen med salt och peppar, snåla inte på saltet. Blanda färsen och kålen, ta sedan ner det i en ugnssäker form sviss in i ugnen och 20 minuter senare är maten färdig.


Ante gjorde en god sallad till med roccula, morot och balsamvinäger.


Efter en stunds matkoma så fick ante långtråkigt efter som vår tv inte funkar så att han fick för sig att baka. Chokladkaka skulle det bli! Och den står fortfarande i ugnen... Det här receptet följde vi.


Det här måste du ha hemma:
50 g smör + extra smör till formen
2 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2ägg
1 ½ dl hett vatten
ströbröd


Så här rör du ihop smeten och gräddar kakan:
Sätt på ugnen på 175 . Smällt smöret i mikron låt det sedan svalna lite. Blanda alla torra ingredienser. Ja, sockret också. Vispa äggen och tillsätt de tillsammans med smöret. Sist ner med det hetta vattnet. Ner med smeten i en bröad form som är ungefär 26 cm i diametern och gärna med löstagbara kanter. Efter 40 minuter i ugnen ska den vara färdigt med kolla med en sticka om det inte fastnar någon smet på den så är det färdigt


Hur kakan smakar får vi inte reda på nu, men tven har börjat funka och en kvälls promenad är behövlig för att jag glömde att lämna tillbaka böckerna idag och några pengar vill jag inte betala.


Hörs förhoppningsvis med mindre mellanrum än till det tidigare inlägget   


RSS 2.0